De Chinese orgaanklok speelt een belangrijke rol in onze gezondheid en energieniveau. Elk orgaansysteem heeft een hoofdrol gedurende 2 uur per dag, waardoor we precies weten wanneer ons lichaam iets nodig heeft. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Het lezen van de orgaanklok kan helpen bij het beheersen van emoties en het bereiken van een mooie balans tussen onze organen en energie. Heb je ooit gehoord van de Chinese orgaanklok? In dit artikel zal ik je vertellen hoe je de batterijen van deze klok kunt opladen en hoe je het volledige potentieel ervan kunt benutten.
De Chinese orgaanklok: Wat is het?
Onze Chinese voorouders waren onze westerse gezondheidsvisie ver vooruit. Al duizenden jaren geleden wisten zij dat een goede samenwerking tussen onze organen de basis vormt voor onze energie. We hebben maar liefst twaalf orgaansystemen en elk van hen heeft een hoofdrol gedurende 2 uur per dag. Twaalf uur later gaat hetzelfde orgaan in rustmodus. Op deze manier staan alle twaalf organen op onze innerlijke energetische klok centraal.
Dit betekent dat we precies weten wanneer ons lichaam iets nodig heeft, en wanneer niet. Als je het wat ingewikkeld vindt, geen zorgen, ik leg het graag samen met jou uit.
Rond-de-Klok Energie
Om meer inzicht te krijgen in de activiteit van de verschillende orgaansystemen op bepaalde momenten van de dag, heb ik ze hieronder voor je opgesomd. Onthoud dat kleine veranderingen al een groot verschil kunnen maken. Dus wees niet bang om te experimenteren met jouw ideale energiecyclus!
Hieronder staat meer informatie:
01.00 tot 03.00 uur: Lever
Tijd voor een detox! Dit is het moment waarop jouw lever in actie komt en het ontgiftingsproces begint. Wat jouw lever nu het meest nodig heeft? Rust en slaap!
03.00 tot 05.00 uur: Longen
Profiteer van de “prime time” om te ademen gedurende deze 2 uur. Misschien kun je overwegen om eerder op te staan en een meditatiesessie in te plannen. Wat vind je daarvan?
05.00 tot 07.00 uur: Dikke darm
Waarom ga je meteen na het opstaan naar de WC? Dit heeft het te maken met onze dikke darm die in de eerste paar uur van de dag het meeste werk doet.
07.00 tot 09.00: Maag
’s Ochtends eten als een koning is een wijze uitspraak. Dat komt omdat je maag tussen 7 en 9 uur ’s ochtends op volle toeren werkt om je voedsel te verwerken. Daarom is het beter om ’s avonds licht te dineren en kleine maaltijden te nuttigen, wat precies 12 uur later is.
09.00 tot 11.00 uur: Milt
In het ideale geval heb je net gegeten en is je milt druk bezig met het opnemen van de voedingsstoffen die je net hebt binnengekregen. Een geweldige tip: dit is het perfecte moment om je brein aan het werk te zetten.
11.00 tot 13.00 uur: Hart
En daar is hij dan: onze krachtige motor! Omdat je hart op dit moment harder werkt dan normaal, kan je concentratievermogen wat afnemen. Maar dat mag de pret niet drukken, want je hebt zojuist, samen met je milt, twee uur lang door kunnen gaan, nietwaar?
13.00 tot 15.00 uur: Dunne darm
Op dit moment worden de voedingsstoffen uit je lunch door je dunne darm optimaal opgenomen. Maak gerust een wandeling, dit is het perfecte moment.
15.00 tot 17.00 uur: Blaas
Hoe je middagdipje te verminderen? De meesten van ons worden getroffen door een middagdipje. Maar wist je dat een dip in je bloedsuikerspiegel, wat resulteert in een gebrek aan energie, vaak het gevolg is van uitdroging? Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: zorg ervoor dat je gedurende de ochtend en middag voldoende water drinkt. Drink ook een kopje thee of eet meer eiwitten en vetten tijdens de lunch – je zult versteld staan van het resultaat!
17.00 tot 19.00 uur: Nieren
Nu is het de beurt aan je nieren! Ze spelen een belangrijke rol in het ontgiftingsproces. Het goede nieuws is dat jij ze kunt helpen door iets kleins te eten.
19.00 tot 21.00 uur: Bloedsomloop
Ben je op zoek naar informatie? Dan is dit het perfecte moment om je boek open te slaan. Maar als je zin hebt om te lezen, kies dan verstandig wat je gaat lezen en geniet van je rust terwijl je leest!
21.00 tot 23.00 uur: Drieverwarmer
Welk orgaan is dit? Hoewel het niet direct een orgaan is, is de “verwarmer” een belangrijk onderdeel van het energetische systeem dat je lichaam in balans houdt. Het verdient zeker zijn plekje op de orgaanklok.
23.00 tot 01.00 uur: Galblaas
Deze galblaas versterkt je zelfvertrouwen. Ik begrijp dat je je afvraagt: “Hoe kan dit te maken hebben met organen?” Maak je geen zorgen, ik leg het je uit!
Onze emoties en de Chinese orgaanklok
Volgens de Chinese gezondheidsexperts kan het lezen van je orgaanklok bijdragen aan het beheersen van je emoties. Wanneer angst de overhand heeft, kan dit een teken zijn dat de nieren niet goed functioneren.
Een avondje uit kan leiden tot boosheid of frustratie als de lever niet voldoende rust krijgt tijdens zijn actieve uren. Dit kan leiden tot een kater of woedeproblemen. Ofwel is de lever letterlijk overbelast (overtoxificatie), ofwel kamp je met opgekropte woede. Beide redenen kunnen de oorzaak zijn van het feit dat je altijd tussen 1u en 3u wakker wordt.
Je longen zijn dan weer gelinkt aan verdriet. Reguliere ontwakingen tussen 3u en 5u kunnen duiden op onverwerkt verdriet (bewust of onbewust).
Het is tijd om in balans te komen!
We zijn het er allemaal over eens dat we meer zijn dan alleen onze organen. Energie speelt ook een cruciale rol bij het bereiken van een mooie balans. Als je deze twee elementen op elkaar afstemt, ontstaat er iets magisch! Dit is echter geen nieuwe informatie. De oude Grieken en Native Americans geloofden ook in dit principe.
Waar ik je wel zeker bij kan helpen, is het vinden van die essentiële balans. Samen kunnen we dit bereiken met het natuurgeneeskundige consulten, waarbij ik je de persoonlijke behandeling en begeleiding geef die je lichaam zo hard nodig heeft.
Noot
“Vanwege de strenge controle op gezondheidsclaims wil ik j je graag attent maken op het volgende.“Ondanks de vele positieve ervaringen van de natuurgeneeskunde claim ik geen genezing van ziekten of kwalen.Ook raad ik aan een huisarts te consulteren bij klachten. Ik beveel natuurgeneeskundige therapie enkel aan ter ondersteuning en bevordering voor het welzijn van lichaam en geest.”